2008. június 8., vasárnap

Stiga NCT Allround Wood próba utáni vélemény, leírás




A Stiga „NCT Allround” fájáról, játékban való viselkedéséről : 




A teszt így zajlott le : először hagyományos módon beragasztva próbáltam 2 réteggel csörgetve Sriver-L 2.1/Sriver EL max-al, és Sriver-L 2.1/Sriver-L 2.1-gyel is. Legalább olyan gyors, mint egy Energy Wood, és egyáltalán nem nevezhető allround-nak, inkább nagyon is támadónak. Túlságoan is lövi a labdát, az ív kevés, de az érzés, főleg az első kontra ütéseknél olyan, hogy „HŰ, DE JÓ”…
Viszonylag puha a labdába ütés érzése, és nagyon konzisztens a labdaérintés, a Sweet Spot igazán nagy.
Nagyon hamar elmegy a labda az ütőről. A két Sriver-L-es verzióban valamivel több fals jelentkezett, de még mindig kissé kevés volt az ív. Az ütő elég könnyűnek érződik, nem mértem le a súlyát, lehet hogy a nagyon jó súlyelosztása miatt érződik könnyűnek.
Normál „csörgető ragasztás” esetén nagyon nem ragad fel a szoft, alig marad rajta, a gyári felületkezelés miatt, (amit a „fehér, vizes” ragasztókhoz találtak ki úgymond), ezért én leoldottam róla a lakkot óvatosan, fimonan. A fa külső rétege önmagában jól ragasztható, felragad rá a borítás szivacsa rendesen, ha már lakktalanítva van. Egyébként kimondottan vékonyak a külső rétegek, tehát smirglizni pl. nem ajánlott.
Következő alkalommal ragasztás nélkül (pontosabban : 1 vékony réteg gyorsító rag. , de jól megszárítva) próbáltam, Sriver-L 2.1/Stiga Mendo Energy 2.0-val. A Sriver-L-es oldala meglepően fogós érzésű volt, oda ment a pörgetés, ahová akartam. A húzott mozdulatú, és a részben „csörrentős” mozdulatú pörgetésekre is alkalmas volt az ütő. A Sriver-L-nél puhább, gyárilag lassabb, de katapultosabb szivacsú Mendo Energy-s oldal esetén ez már nem volt igaz. Sokkal kevésbé volt íves viselkedésű pörgetésben, nagy kockázat volt vele pörgetést elvállalni, mondhatni nem is ment vele jól…
Az ütő nem rag. ilyen módon való tesztelése előtt közvetlenül egy 2 réteg hagyományos "csörgető-gyorsító" ragasztóval beragasztott Sriver-L 2.1/Sriver-EL max-al játszottam Butter Forte fán. Nos, ehhez képest is GYORS volt a nem ragasztott NCT Allround… Főleg a nem célirányosan megütött, csak ütőszöggel irányított labdaérintéseknél fél méterrel hosszabbra mentek eleinte a labdák !
Összefoglalva azt mondhatom, hogy nem puha, katapultos, hanem „hagyományos, régimódi” :-) viszonylag kemény szivacsú szoftokkal (pl. Sriver D13-L) működik jól együtt a fa nem ragasztva is, ha pörgetésorientált, allround vagy off- típusú játékot akarunk megvalósítani. Pl a Sriver-L-t is fellágyítja érzésre(!), és nem ragasztva közepesnél nagyobb fals is kivitelezhető ebben az összeállításban, úgy éreztem elsőre, de csak meccsben teszteltem. A játékviselkedés meglepően megbízható, jó volt. A sebesség és a rugalmasság nem ragasztva hasonlít, kábé olyan, mint beragasztott szoftokkal való játék hagyományos all/off- fa esetében.
Azt gondolom, fogós, ragadós kínai szoftokkal, kimondott kemény szivacsúakkal is jó összhatást lehet ezen a fán elérni.